top of page
Search
  • ntovasl

Ποιοτική αλλοίωση εμπορευμάτων.

Updated: Jun 9, 2020

Το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου είναι τόσο σημαντικό και τόσο υψηλής σημασίας που δεν νοείται μία επιχείρηση είτε στην έναρξη της ή κατά την διάρκεια της λειτουργίας της, να μην έχει λάβει από επαγγελματία ασφαλιστικό σύμβουλο, την κατά περίπτωση ασφάλιση (tailor-made) της ομαλής συνέχισης των εργασιών της, μέσω της πλήρης ασφάλισης όλων των περιουσιακών της στοιχείων.

Στο σημερινό μας άρθρο με αφορμή και την έκθεση της DETROP στην Θεσσαλονίκη, θα επικεντρωθούμε σε μία εξειδικευμένη κάλυψη που ελάχιστοι γνωρίζουν και οι περισσότεροι δεν δίνουν μεγάλη σημασία. Η κάλυψη «Ποιοτικής Αλλοίωσης Εμπορευμάτων σε Ψυγεία-Ψυκτικούς θαλάμους», η οποία αποζημιώνει τις υλικές ζημιές από την ποιοτική αλλοίωση που θα υποστούν τα εμπορεύματα ή και οι πρώτες ύλες που βρίσκονται εντός των ψυγείων των επιχειρήσεων λόγω αιφνίδιας διακοπής λειτουργίας τους από διάφορες αιτίες, όπως για παράδειγμα, πυρκαγιάς, πλημμύρας, σεισμού, βλάβες στο μοτέρ, διαρροή ψυκτικού υγρού, βλάβες ηλεκτρικών εγκαταστάσεων του κτιρίου, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος κ.α.

Προϋπόθεση της αποζημίωσης μιας επιχείρησης από την παροχή «Αλλοίωση Εμπορευμάτων» είναι να λειτουργεί νόμιμα και να είναι ήδη ασφαλισμένη η αξία του περιεχομένου μέσω της κάλυψης που αναλύουμε ή να έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα ωρών π.χ. 12 ή 24 ώρες από την διακοπή του ρεύματος στην επιχείρηση.

Ας δούμε πώς θα λειτουργούσε η κάλυψη και πώς θα αποζημίωνε τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, σε πραγματικό γεγονός που συνέβη με αφορμή την πολύωρη διακοπή ηλεκτροδότησης σε νησί του Αργοσαρωνικού το 2018.

Για πάνω από 32 ώρες η Ύδρα ήταν χωρίς ρεύμα εξαιτίας βλάβης στο δίκτυο διανομής ρεύματος. Σύμφωνα με την ΔΕΔΔΗΕ το ρεύμα κόπηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και αποκαταστάθηκε το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. Η οικονομική ζημιά για τους καταστηματάρχες ήταν απρόβλεπτη καθώς αναγκάστηκαν να πετάξουν τα αλλοιωμένα τρόφιμα από τα ψυγεία τους για λόγους δημόσιας υγείας και να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Καταστήματα όπως εστιατόρια, café, πιτσαρίες, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, τυροπωλεία, παρασκευαστήρια τροφίμων, super-market, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, παγωτατζίδικα, ανθοπωλεία, κατεψυγμένων προϊόντων, οπωροπωλεία κ.α. υπέστησαν πολλές ζημίες στα εμπορεύματα και στις πρώτες ύλες εντός των ψυγείων τους. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούλιο του 2019 στην Χαλκιδική όπου υπήρξε διακοπή ρεύματος για πάνω από 48 ώρες, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, με συνέπεια πολλές επιχειρήσεις να πάθουν μεγάλη οικονομική ζημία από τα εμπορεύματα που χάλασαν και πετάχτηκαν όλα.

Και στις δύο περιπτώσεις μόνο το 15% των επιχειρήσεων ήταν ασφαλισμένο και έλαβε την χρηματική αποζημίωση που αναλογούσε βάση συμβολαίου και άμεσα λειτούργησε με νέα εμπορεύματα και περιορίστηκε η οικονομική τους ζημία καθώς είχε επιτευχθεί η ομαλή συνέχιση της επιχείρησης, όρος απαράβατος της ασφάλισης. Φανταστείτε πόσο μεγάλη ψυχολογική ανακούφιση και οικονομική ενίσχυση έλαβαν μέσω της κάλυψης ποιοτικής αλλοίωσης εμπορευμάτων όσες επιχειρήσεις είχαν κάνει την έξυπνη κίνηση να ασφαλιστούν σωστά.

Συνοψίζοντας, δεν νοείται επιχειρηματίας που σέβεται τον εαυτό και την δουλειά του, να μην έχει την παραπάνω κάλυψη ειδικά στον χώρο της εστίασης. Αρκεί φυσικά να έχει επιλέξει έναν επαγγελματία ασφαλιστικό σύμβουλο για την σωστή ενημέρωση του. Εμείς είμαστε εδώ, βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι σωστής ενημέρωσης, γιατί θέλουμε η κοινωνία μας να λαμβάνει δωρεάν την σωστή και άμεση πληροφόρηση. Συνέπεια των παραπάνω οι σωστά ενημερωμένοι επιχειρηματίες και έμποροι, με την σειρά τους θα προχωράνε και στην πρόληψη, μέσω της ασφάλισης όλων των περιουσιακών τους στοιχείων.


4 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page